Als natuurgids in opleiding voor het IVN volg ik een jaar lang een natuurgebied. Ik heb gekozen voor het Bert Bospad, dat door een bijzonder landschap loopt niet ver van mijn huis. De opleiding brengt me twee dingen: meer kennis en begrip van mijn eigen leefomgeving, en de mogelijkheid om daarmee anderen te inspireren bewuster naar de natuur te kijken. Op deze website deel ik mijn natuurbeleving, en zo komen beide elementen samen.

In de natuur is eindeloos veel te zien en ontdekken. En als je zonder oordeel observeert is het allemaal interessant. Een paardenbloem is bijvoorbeeld onkruid, maar als je er goed naar kijkt zie je wat voor boeiende metamorfose deze doormaakt. Of paddenstoelen, die al honderden miljoenen jaren voor ons een supersonisch internet hadden. Niet gehinderd door al teveel kennis begint mijn ontdekkingsreis met het überhaupt leren waarnemen; het triggeren van mijn eigen zintuigen en verwondering. In eerste instantie is dat met name visuele waarneming, maar ik probeer inmiddels ook beter vogelgeluiden te gaan herkennen. Meer voelen, ruiken en proeven zullen later vast nog volgen.

Als je nieuwsgierig bent en bewust observeert, komen de vragen vanzelf naar boven. Waar ben ik eigenlijk? Hoe is dit gebied ontstaan? Wat leeft hier zoal, en waarom? Hoe gedraagt de natuur zich hier? Welke invloed heeft de mens daarop? Hoe werken flora en fauna samen, of werken ze elkaar juist tegen? Ik probeer daarbij ook de bredere verbanden te vinden tussen al deze aspecten. Mettertijd zal ik ongetwijfeld meer antwoorden krijgen, en daardoor ook steeds meer vragen gaan stellen.

Liefde voor de natuur

Mijn latente liefde voor de natuur ontwikkelde zich in mijn jeugd. Toen ik op mijn vierde voor het eerst in Zwitserland kwam, raakte ik gefascineerd door de bergen en de sneeuw. Vele jaren later startte ik een reisagentschap voor duurzame expedities in Patagonië en andere delen van de Andes. Op geen andere plek heb ik meer respect gekregen voor de kracht van de natuur dan boven de 5000 meter.

Ik groeide grotendeels op zonder televisie, maar wel met een groot bos om hutten in te bouwen. Als tiener logeerde ik iedere zomer op een woonboot aan de Kagerplassen. Ik leerde er zeilen en bouwde daarmee onbewust meer waardering op voor de elementen. Ik heb gedurende mijn leven veel gekampeerd, en op de middelbare school was aardrijkskunde mijn favoriete vak.

Op mijn 21e ging ik samenwonen op een boerderij in Stoutenburg. Daar genoot ik ervan om over het maisveld naar de reeën te staren. Ik herinner me dat ik in het holst van de nacht het weiland in ging, omdat er een koe onder m’n raam stond te loeien. Ze bleek uierontsteking te hebben. En toen ik als steward voor KLM de hele wereld over vloog, had ik het voorrecht om te mogen ervaren hoe uniek en veelzijdig de natuur is: de jungle in Brazilië, de koraalriffen in Maleisië, de savannes in Kenya, de woestijn in Jordanië, de kust van Australië, en Indian summer in Canada. Maar te vaak zag ik ook hoe argeloos en respectloos mensen ermee omgaan.

Hoe langer ik vloog, des te meer ik begon te beseffen hoe fijn het – ondanks alle schoonheid elders – is om in Nederland te wonen. Ik ben een Hollander, en hier voel ik me het meeste thuis. Ik kreeg daardoor ook steeds meer oog voor de natuur in eigen land. En nu woon ik, na vele verhuizingen, op het mooiste plekje dat ik me kan wensen: midden in de natuur, direct aan de Maarsseveense plassen. In de tuin is altijd wat te doen, en onkruid wieden is bijna meditatief; een soort nothing box.

Persoonlijke missie

Het is mijn persoonlijke missie om een positieve impact te hebben op zowel mens, planeet als welvaart (people, planet, prosperity). Niet alleen op professioneel vlak, maar ook daarbuiten. Integriteit en duurzaamheid zijn daarin belangrijke factoren. En dat is het mooie van de natuur; die is altijd integer en duurzaam. De natuur kent geen goed of kwaad, en alles heeft een functie. Het is uitsluitend de mens die in staat is om de balans te verstoren. Te vaak wanen we ons eigenaar van onze planeet, maar in werkelijkheid zijn we slechts een deelnemer aan ons ecosysteem. Maar ondanks ons gebrek aan bescheidenheid is de natuur uiteindelijk altijd sterker. Mocht de homo sapiens door eigen toedoen uitsterven en vele andere levensvormen in zijn kielzog meetrekken, dan zal de aarde gewoon door blijven draaien. Deze is de Chicxulub-inslag, tektonische bewegingen en de ijstijden tenslotte ook te boven gekomen.

Mijn voornaamste drijfveer is creëren en tastbaar maken, en dat heeft zich gedurende mijn leven op vele wijzen gemanifesteerd. In mijn werk bouw ik daarmee bruggen tussen klanten en organisaties, die resulteren in duurzame (klant)ervaringen. Zie voor meer informatie mijn website SustainableX.nl . Als vrijwilliger voor IVN hoop ik bruggen te kunnen bouwen tussen de natuur, en iedereen die interesse heeft om daar met een open blik naar te kijken.

Wil je ook natuurgids worden? Meld je aan bij een IVN-afdeling in jouw regio.

 

Neem contact op